Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Muhasebeci Sedat Ülgay: Başvuru için son üç gün”

Muhasebeci Sedat Ülgay:  Başvuru için son üç gün”

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Sedat Ülgay, bazı alacakların 6552 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılması son başvuru tarihinin 1 Aralık olduğunu hatırlattı.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Sedat Ülgay, bazı alacakların 6552 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılması son başvuru tarihinin 1 Aralık olduğunu hatırlattı.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Sedat Ülgay, 6552 sayılı Kanun kapsamında yer alan borçların yapılandırılması hakkında bilgi verdi.
SMMM Ülgay, yaptığı açıklamada “İlgili yasa hükmüne göre 30.04.2014 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergiler de bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından (2013 takvim yılına ilişkin gelir vergisi ikinci taksiti hariç) (motorlu taşıtlar vergisinin de kanun kapsamında olduğunu söyledi. 

“2014 yılına ilişkin olarak 30.04.2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarından (2014 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti hariç), 30.04.2014 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından doğan borçlar yapılandırma kapsamına girmek tedir.” şeklinde konuşan Ülgay devamında şunları kaydetti: “Yine aynı kanun kapsamında: bu kanun yayınlandığı tarih itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş olan yada ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının % 50’sinin bu maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan % 50’sinin tahsilinden vazgeçilir. Emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve Emlak Vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zamlarından, 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamındaki belediyelerin su abonelerinden olan su kullanımdan kaynaklanan alacakları ile bunlara bağlı feri (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dahil) alacaklarından, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zamları gibi feri (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dahil) alacaklarından dolayı yapılandırma yapılabilmektedir.
Yasa gereği başvuru, ilgili vergi daireleri ve belediyelere yazılı olarak 01 Aralık 2014 tarihi mesai bitimine kadar yapılmalıdır. Yapılandırılan borçların ödeme süresi (peşin veya taksitler halinde) ilk taksiti 31.12.2014 tarihi mesai bitimine kadardır. Yapılandırma 6 – 9 – 12 – 18 eşit taksitler halinde belirlenmiştir. Ödemeler Kredi Kartı ile de yapılabilir. Kredi kartı kullanılmak sureti ile ödenmesi uygun görülmesi halinde, ödemeye aracılık yapan bankalara, kart kullanıcılara kredi kartı işlemine konu olan borçların tutarının taksitler halinde yansıtılması ve taksit ödeme aylarında hesaplarına borç kaydedilmesi koşuluyla yapılabilir. Bir takvim yılında ikiden fazla taksit ödenmemesi halinde yapılandırma bozulmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili (4/a) sigorta 4/b) bağkur 4/c) Emekli Sandığı ) yapılandırma başvuru süresi 31.12.2014 tarihi mesai bitiminde sona ermektedir.”



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı